maandag 17 juni 2024

Nieuw erfgoedcentrum in brandweerkazerne?

Artikel uit het AD van 15 juni 2024

Zwerftocht stadsmaquette voorbij, plek in nieuw erfgoedcentrum in brandweerkazerne

De brandweerkazerne aan de Brusselstraat is de beste optie voor het beloofde erfgoedcentrum. Dat moet niet alleen een klein stadsmuseum zijn, maar ook een huiskamer voor de stad, is het plan. Daar is ook eindelijk plek voor de bijzondere stadsmaquette van Zoetermeer.

Het stadsbestuur wil van het volgens haar ‘stoffige’ begrip erfgoedcentrum af. Daarom geeft ze dat nu de werktitel ‘Stadslobby’. Wethouder Wim Blansjaar (cultuur) verrast met een plan dat verder gaat dan alleen een tentoonstellingsruimte over de geschiedenis van Zoetermeer. Hij presenteert een huiskamer voor de stad met exposities, plek voor ontmoetingen, horeca en zelfs een soort VVV, een informatiepunt. Al is dat laatste nog slechts een idee.

Loopafstand

Die Stadslobby moet bij voorkeur komen in de brandweerkazerne in het Stadshart. De kazerne staat straks deels leeg doordat de brandweer minder ruimte nodig heeft. Het gaat om het deel links van de ingang aan de Brusselstraat, waar zo’n 450 tot 500 vierkante meter beschikbaar is. De gemeente is eigenaar van het gebouw dat op loopafstand ligt van het stadhuis. Dat is handig omdat de gemeente de Stadslobby als uitwijkmogelijkheid ziet voor vergaderingen en bijeenkomsten. Van tien onderzochte locaties scoort ook de Tangogarage in Palenstein hoog, maar die ligt verder weg en valt wat duurder uit.

Bij de beslissing twee jaar geleden om Museum De Voorde te sluiten beloofde het stadsbestuur dat de historische museumstukken van Zoetermeer elders tentoongesteld zouden worden; een klein erfgoedcentrum. Cultuurwethouder Wim Blansjaar komt nu met de langverwachte eerste opzet voor dat centrum dat het verhaal van Zoetermeer vertelt, zowel het verleden, heden als de toekomst. De Stadslobby moet jaarlijks 10.000 bezoekers kunnen trekken, met de ambitie om dat aantal te verdubbelen. Opening zou al in 2026 kunnen.

Belofte

De opzet is een tentoonstellingsruimte aangevuld met zaaltjes en horeca. Op de tekeningen is zelfs een terras te zien en een klein kringloopwinkeltje. Een belofte uit 2018 is ook ingelost. De bijzondere stadsmaquette die opdook onder een vloer van het stadhuis aan de Markt dat werd gesloopt, krijgt er een vaste plek. Aan de gemeentelijke maquette werd tot de jaren 90 elke nieuwe wijk toegevoegd. Na omzwervingen staat die nu tijdelijk in het informatiecentrum van de nieuwe wijk Entree.

Blansjaar beloofde de gemeenteraad onlangs meer uitleg te geven over een erfgoedcentrum. Onder anderen D66 wilde het naadje van de kous weten toen duidelijk werd dat er te weinig geld is gereserveerd voor een klein erfgoedcentrum. Jaarlijks is 72.000 euro meer nodig. Blansjaar wil eerst de kosten voor de nieuwbouw van poppodium Boerderij en de verbouw van het Nationaal Videogame Museum afwachten zodat hij weet hoeveel extra geld er nog is voor de Stadslobby.

Foto © Frank Jansen AD 15 juni 2024