donderdag 3 juli 2025

Raadslid Tamara Haak (PDvZ) sprak tijdens het perspectiefdebat over de uitdagingen waarmee Zoetermeer en Nederland te maken hebben.
Ze benoemde de woon-, asiel- en stikstofproblematiek en het historisch lage vertrouwen in de politiek.
Ook Zoetermeer ondervindt hiervan de gevolgen, onder andere, door forse bezuinigingen die de kerntaken, zoals zorg voor jeugd en ouderen, bedreigen.
 
Haak benadrukt dat het begrotingsproces realistischer en transparanter moet.
Ondanks onderbesteding wordt jaarlijks geld uit de reserves gehaald om de begroting sluitend te krijgen.
Veel voorgestelde bezuinigingen zijn vooral gebaseerd op efficiëntie en boekhoudkundige aanpassingen.
De PDvZ vraagt zich af waarom deze niet eerder zijn doorgevoerd en pleit ervoor om eerst te bezuinigen op de eigen organisatie voordat er aan kerntaken wordt gesneden.
 
Ze vraagt daarnaast specifiek aandacht voor de grote post ‘uitbesteed werk’ en vraagt de wethouder naar mogelijke besparingen daarop.
 
De woningbouw in Zoetermeer blijft achter bij de verwachtingen.
Haak vindt dat het college meer had moeten realiseren en pleit voor slimme woningbouw, met speciale aandacht voor ouderenhuisvesting (zoals een Knarrenhof en ThuisPlusFlats) vanwege het probleem van de zogenaamde dubbele vergrijzing in Zoetermeer.
Mobiliteit voor ouderen, bijvoorbeeld met goede stallingsmogelijkheden voor scootmobielen, moet beter geregeld worden.
 
Ook jongeren en mensen die plotseling zonder woning komen te zitten, verdienen meer aandacht.
 
De PDvZ is tegen bezuinigingen op zorg en preventie en vraagt om duidelijkheid over welke subsidies binnen de Wmo en jeugdzorg mogelijk verdwijnen.
Er is speciale aandacht voor jongeren die op hun 18e uit de jeugdzorg vallen; hiervoor dient de PDvZ mede een motie in voor een startpakket voor deze doelgroep.
 
Haak dringt tevens aan op een concretere aanpak van zorgfraude en vraagt zij aandacht voor de verkeersveiligheid rond scholen.
 
Tot slot:
De PDvZ diende vier moties in:  
 
1. Scootmobielen, waarin wij oproepen te komen tot een structurele oplossing voor de problemen met betrekking tot het stallen van scootmobielen.
2. Natuurspeeltuinen, waarin wij het college vragen om bij elke vervanging of aanleg van een speeltuin te kijken naar natuurlijke speelvoorzieningen
3. Nachtburgemeester, waarmee wij samen met jongeren, ondernemers, omwonenden en de gemeente een impuls willen geven aan het Zoetermeerse nachtleven
4. Tijdscapsule, die wij willen begraven op een symbolische plek in de stad om zo een moment van verbinding en reflectie te creëren.
De eerste twee zijn aangenomen.